Fyme - wydruki
- fyme
- Drukarka: Prusa MK3s+
- x 748
Re: Fyme - wydruki
Nigdy nie robię byle jak i byle szybciej, swoje szablony robię najpierw dla siebie i dopiero jak jestem zadowolony z działania w praktyce uznaje że mogą iść do ludzi.
Problem polega na tym że projektuję szablony pod konkretne (dostępne) tuleje i jest git a za chwilę okazuje się że nie da się ich już kupić. Zmieniam więc projekty często kilkukrotnie testując inne obecnie dostępne. W kraju nie ma w czym wybierać jeśli chodzi o takie tulejki niestety.
Problem polega na tym że projektuję szablony pod konkretne (dostępne) tuleje i jest git a za chwilę okazuje się że nie da się ich już kupić. Zmieniam więc projekty często kilkukrotnie testując inne obecnie dostępne. W kraju nie ma w czym wybierać jeśli chodzi o takie tulejki niestety.
Zgarny, morf, PrzemoS, Igor
- atom1477
- x 254
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1078
Tuleje metalowe z otworem pod wiertło. Do jego prowadzenia przy wierceniu. Wydruki słabo się sprawdzają przy częstym użyciu. Miałem raz wydruk pod wywiercenie kilku otworów i sprawdzi się przy tych kilku otworach ale jego żywotność jest niska. Wystarczy że wiertło złapie szablon i otwór nie jest już precyzyjny.
Szablon jaki sobie ostatnio zrobiłem został wyposażony w metalowe tuleje z otworami w różnych rozmiarach.
Ja akurat miałem możliwość wytoczenia tulei w rozmiarze który mi pasował.
atom1477, Zgarny
- Zgarny
- Drukarka: 101 HERO
- x 36
To niestety zgadza się, a te znormalizowane(pomijając leżaki magazynowe - a i to nie zawsze) zaporowo drogie są...fyme pisze: 31 sie 2025, 10:15Problem polega na tym że projektuję szablony pod konkretne (dostępne) tuleje i jest git a za chwilę okazuje się że nie da się ich już kupić.
A żartobliwego komentarza nie bierz do głowy, sam zazwyczaj jadę na najtańszym tworzywie jakie znajdę, a które się sprawdza(a zazwyczaj, bo czasem przedobrzę i niekoniecznie się sprawdza
Tzw. tulejki wiertarskie(stosowane w skrzynkach wiertarskich), niegdyś znormalizowane(choć chyba częściej były to normy branżowe niż ogólnokrajowe).
Żeby było śmieszniej, parę dni wstecz nietypową musiałem wykonać(tak żeby poza maszyną, na dnie kieszonek fi25 wykonać - z pewnych względów pominięte - otworki wiertłem 3.2).
atom1477, fyme, Andrzej_W
Major na prezydęta - krasnolótki fszytkih krajuf łonczcie się!!!
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 461
- Kontakt:
Jak z metra to może z https://ruraprecyzyjna.pl/ - kiedyś od nich brałem rułki na różne projekta i nie trzeba było przerabiać dokumentacji za każdą partią. Wiadomo że kupisz o takiej średnicy wewnętrznej, z taką grubością ścianki, jak do wciskania w druk to by nawet nie trzeba było mierzyć.
fyme, Andrzej_W, Fest, Zgarny
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
- fyme
- x 748
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 461
- Kontakt:
Teraz min sie przypomnialo ze w pracy z braku tulejek rozwiercone nakrętki w szablonie osadzałem. Precyzja mniejsza ale tez nie była potrzebna, chodzilo tylko o przzynitowanie kawałka szyny TS35 do pleców każdego z urządzeń z jednej partii. Nawet trzymało poziom.
fyme, Andrzej_W, Zgarny
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
- fyme
- x 748
- fyme
- x 748
Szablon działa zgodnie z założeniami 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andrzej_W, wiesioo, morf, Jarewa, fesou, EG-SPOON, PrzemoS, Zgarny, Fest, dziobu, Adinfo
- denior
- Drukarka: P1P
- x 243
Od dłuższego czasu obserwuję twoje projekty są mega praktyczne bardzo mi się to podoba gratuluję
fyme
Drukarka Bambulab P1S