Fyme - wydruki

Czasem trzeba się pochwalić.
Awatar użytkownika
fyme
Drukarka: Prusa MK3s+
x 748

Re: Fyme - wydruki

Post autor: fyme »

Nigdy nie robię byle jak i byle szybciej, swoje szablony robię najpierw dla siebie i dopiero jak jestem zadowolony z działania w praktyce uznaje że mogą iść do ludzi.
Problem polega na tym że projektuję szablony pod konkretne (dostępne) tuleje i jest git a za chwilę okazuje się że nie da się ich już kupić. Zmieniam więc projekty często kilkukrotnie testując inne obecnie dostępne. W kraju nie ma w czym wybierać jeśli chodzi o takie tulejki niestety.
Zgarny, morf, PrzemoS, Igor
Awatar użytkownika
atom1477
x 254

Post autor: atom1477 »

Wyjaśni ktoś o jakie tuleje chodzi?
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen+AMS
x 1078

Post autor: Andrzej_W »

atom1477 pisze: 31 sie 2025, 11:06 Wyjaśni ktoś o jakie tuleje chodzi?
Tuleje metalowe z otworem pod wiertło. Do jego prowadzenia przy wierceniu. Wydruki słabo się sprawdzają przy częstym użyciu. Miałem raz wydruk pod wywiercenie kilku otworów i sprawdzi się przy tych kilku otworach ale jego żywotność jest niska. Wystarczy że wiertło złapie szablon i otwór nie jest już precyzyjny.
Szablon jaki sobie ostatnio zrobiłem został wyposażony w metalowe tuleje z otworami w różnych rozmiarach.
Ja akurat miałem możliwość wytoczenia tulei w rozmiarze który mi pasował.
atom1477, Zgarny
Awatar użytkownika
Zgarny
Drukarka: 101 HERO
x 36

Post autor: Zgarny »

fyme pisze: 31 sie 2025, 10:15Problem polega na tym że projektuję szablony pod konkretne (dostępne) tuleje i jest git a za chwilę okazuje się że nie da się ich już kupić.
To niestety zgadza się, a te znormalizowane(pomijając leżaki magazynowe - a i to nie zawsze) zaporowo drogie są...

A żartobliwego komentarza nie bierz do głowy, sam zazwyczaj jadę na najtańszym tworzywie jakie znajdę, a które się sprawdza(a zazwyczaj, bo czasem przedobrzę i niekoniecznie się sprawdza ;)).
atom1477 pisze: 31 sie 2025, 11:06 Wyjaśni ktoś o jakie tuleje chodzi?
Tzw. tulejki wiertarskie(stosowane w skrzynkach wiertarskich), niegdyś znormalizowane(choć chyba częściej były to normy branżowe niż ogólnokrajowe).

Żeby było śmieszniej, parę dni wstecz nietypową musiałem wykonać(tak żeby poza maszyną, na dnie kieszonek fi25 wykonać - z pewnych względów pominięte - otworki wiertłem 3.2).
atom1477, fyme, Andrzej_W
Major na prezydęta - krasnolótki fszytkih krajuf łonczcie się!!!
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 461
Kontakt:

Post autor: Igor »

Jak z metra to może z https://ruraprecyzyjna.pl/ - kiedyś od nich brałem rułki na różne projekta i nie trzeba było przerabiać dokumentacji za każdą partią. Wiadomo że kupisz o takiej średnicy wewnętrznej, z taką grubością ścianki, jak do wciskania w druk to by nawet nie trzeba było mierzyć.
fyme, Andrzej_W, Fest, Zgarny
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
fyme
x 748

Dzięki, przyda się :)
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 461
Kontakt:

Post autor: Igor »

Teraz min sie przypomnialo ze w pracy z braku tulejek rozwiercone nakrętki w szablonie osadzałem. Precyzja mniejsza ale tez nie była potrzebna, chodzilo tylko o przzynitowanie kawałka szyny TS35 do pleców każdego z urządzeń z jednej partii. Nawet trzymało poziom.
fyme, Andrzej_W, Zgarny
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
fyme
x 748

Czasem trzeba kombinować :D
Awatar użytkownika
fyme
x 748

Szablon działa zgodnie z założeniami :yahoo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andrzej_W, wiesioo, morf, Jarewa, fesou, EG-SPOON, PrzemoS, Zgarny, Fest, dziobu, Adinfo
Awatar użytkownika
denior
Drukarka: P1P
x 243

Post autor: denior »

Od dłuższego czasu obserwuję twoje projekty są mega praktyczne bardzo mi się to podoba gratuluję
fyme
Drukarka Bambulab P1S
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze wydruki”