"takie brzydkie łączenie" w Cura 4.6.1

Jakość druku Cię nie zadowala?
denior
Posty: 7
Rejestracja: 04 maja 2020, 15:26

"takie brzydkie łączenie" w Cura 4.6.1

Postautor: denior » 06 maja 2020, 09:12

Mam problem z nową cura robi na wydrukach taki brzydkie łączenie, powstaje w miejscu gdzie zaczynaja sie nitki w danej warstwie
Drukarka ender 3
Załączniki
IMG_20200506_090829694.jpg
Ostatnio zmieniony 06 maja 2020, 09:20 przez denior, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5923
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1726

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: rafaljot » 06 maja 2020, 09:15

to rozkmiń o co chodzi. Zainstaluj ponownie starą, wygeneruj gcode z tych samych modeli . porównaj dokładnie ustawienia i gcode . Przydadzą się innym Twój spostrzeżenia.

Jeśli znajdziesz konkretny błąd to zgłoś tu https://github.com/Ultimaker/Cura/issues
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 696
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO
x 224

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: Pjoter » 06 maja 2020, 09:25

Rafaljot - ale to jest typowy post informacyjny. Autor wyraźnie niczego od nas nie oczekuje, jedynie zgłosił swoje spostrzeżenia i uwagi :D
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - rozgrzebana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca :D
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 942
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 319

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: TDI-CAD » 06 maja 2020, 09:47

W sumie jak na szew to ładny wyszedł. Ciężko się czepiać.
Awatar użytkownika
Adinfo
Posty: 627
Rejestracja: 15 lis 2018, 12:54
Lokalizacja: Radlin
Drukarka: Anycubic Linear Plus
x 63

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: Adinfo » 06 maja 2020, 09:52

denior pisze:Mam problem z nową cura robi na wydrukach taki brzydkie łączenie, powstaje w miejscu gdzie zaczynaja sie nitki w danej warstwie
Drukarka ender 3
Ten wydruk można porównać do spodni jeansowych gdzie jest szycie na boku - albo nawet dwa. Więc podniesienie wersji Cura mogło coś zmienić ale w poprzedniej wersji np. 4.5 też to było, być może coś jeszcze przestawiłeś. Akurat drukuję podobny obiekt okrągły i jak byk od frontu teraz mam szew - większy niż u Ciebie. Taki urok drukowania przyrostowego w tej formie. Szew po za trybem wazy zawsze będzie bardziej lub mniej widoczny na wydruku - szczególnie "okrągłym" gdzie nie ma go jak ukryć. Wolę go mieć w jednym miejscu niż rozrzucony po obrysie - wtedy wygląda to niezbyt estetycznie.

Miejsce jakie opisujesz - "nitki w danej warstwie" - to miejsce zmiany warstwy i tu właśnie występuje szew. Włącz Cura i zobacz na podglądzie gdzie głowica zmienia warstwę - pobaw się ustawieniami szwu - wtedy zobaczysz jaki to ma wpływ na jego umiejscowienie/widoczność na drukowanym obiekcie. Tu masz wątek gdzie ludzie się z tym "męczyli": https://reprapy.pl/viewtopic.php?t=800#p13223 - być może to rozwieje Twoje wątpliwości.
Anycubic Delta Linear Plus
Prusa i3 klon z MDF
Prusa i3 w budowie (profile 2040)
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5923
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1726

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: rafaljot » 06 maja 2020, 09:54

o rany. chyba druga kawa potrzebna. JA myślałem, że to szare to jest krawędź stołu a wydruk to coś okrągławe u góry fotki :D
morf
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1415
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 435

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: morf » 06 maja 2020, 10:02

Trzeba zrobic wielkimi literami wątek "TO JEST SZEW" i kilka zdjec :)
Done is better than perfect.
denior
Posty: 7
Rejestracja: 04 maja 2020, 15:26

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: denior » 06 maja 2020, 10:28

Widzę że szydera z rana jak śmietana :D
zainstalowałem cure 4.6.0 i ona inaczej szyje, zmienia losowo punkt łączenia co trochę rozprasza ten szef.
Coraz mniej mi się podoba ta cura, jaki inny slicer polecacie do zapoznania
Awatar użytkownika
Dawid.S
Posty: 198
Rejestracja: 13 lut 2019, 19:11
Lokalizacja: Gdańsk/Olsztyn/Inowrocław
x 47

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: Dawid.S » 06 maja 2020, 10:54

Cos tam faktycznie zmieniali w szyciu, zerknij na github - było opisane
Akademickie rozważania zawsze bywają korzystne dla studiujących temat :geek:
denior
Posty: 7
Rejestracja: 04 maja 2020, 15:26

Re: Nowa cura 4.6.1

Postautor: denior » 06 maja 2020, 10:56

Tu zdjęcie z wersji 4.6.0
Załączniki
IMG_20200506_103817904.jpg

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości